De gelaagde tuin

EST | TUIN & LANDSCHAPSONTWERP

De gelaagde tuin - Arnhem

Er is niet altijd sprake van één tuin. Deze stadstuin in Arnhem bestaat uit meerdere niveaus. Dit komt door de indeling van de woning. Het souterrain ligt lager dan het maaiveld en de woonkamer/keuken enkele meters hoger dan de tuin.

Voor de inrichting van deze tuin waren had de opdrachtgever de volgende wensen:

- meer eenheid in de materialisatie;

- eetbare planten; 

- jaarrond groen; 

- specifieke oplossing voor de veranda en de ruimte eronder; 

- verschillende zitplekken;

- een nieuwe schuur voor de fietsen;

- nieuwe erfscheiding;

- rekening houden met een nieuw appartementencomplex in de achtertuin.

Tijdens het proces zijn er diverse modellen besproken voor de gewenste inrichting van de tuin. Het voorkeursmodel is uiteindelijk uitgewerkt tot een ontwerp. 

Op het maaiveld is achterin de tuin de schuur geplaatst, op deze plek kan het bouwwerk beschutting te bieden en privacy. Daarnaast is de schuur makkelijk te bereiken met de fiets. Richting de woning zijn twee beplantingstroken in de verharding aangebracht. Deze stroken zorgen voor twee tot drie verschillende zitplekken in tuin. De plantstroken zijn ingedeeld met vooral wit bloeiende (wintergroene) plantsoorten. Hierbij is gelet op de verschillende seizoenen zodat in de tuin altijd een aantal planten bloeien. Door voornamelijk witte bloeiers te kiezen ontstaat een rustig tuinbeeld dat aansluit bij de bestaande tuinmuur en woning.

Door rustige kleuren wordt de nadruk bovendien gelegd op de verschillende tuinniveaus. Doordat de woonkamer en keuken hoger liggen was er in de oorspronkelijke situatie nauwelijks zicht op de tuin. In het ontwerp is daarom een groendak opgenomen op de (nieuwe) schuur. Ook zijn er twee kleine bomen in de plantstroken geplaatst om de tuin naar het woonniveau te trekken. Zo kan vanuit de woonkamer al de tuin worden ervaren en beperken de bomen zicht op de woonkamer vanuit de nieuwe appartementen.  

De bomen zorgen bovendien voor schaduw op de terrassen zodat in de steeds warmere zomers verkoeling in de tuin kan worden gevonden. De plantvakken en groendak bieden de mogelijkheid om het regenwater op te vangen bij piekbuien. Zo draagt deze tuin ook haar steentje bij aan de klimaatdoelstellingen.

Voor deze opdrachtgever is een ontwerp, beplantingsplan en globale kostenraming opgesteld.

 

Copyright Statement 2019