De eetbare tuin

EST | TUIN & LANDSCHAPSONTWERP

De eetbare tuin - Nijmegen

De voormalige tuin in Nijmegen betrof een mengeling van verschillende materialen en stijlen. De opdrachtgever wilde graag een tuin die bij hen en hun leverstijl pastte.

‚Äč

Voor de inrichting van deze tuin waren had de opdrachtgever de volgende wensen:

- meer eenheid in de inrichting van de voor- en achtertuin;

- praktische indeling; 

- verschillende zitplekken (in de luwte); 

- eetbare planten en kruiden; 

- ruimte voor een speelplek voor kinderen.

In het ontwerp is gestreefd naar een rustige en moderne tuin welke aansluit op de woning uit de jaren '30. De tuin is zowel functioneel als kleurrijk vormgegeven. Er is gekozen voor zachte pastelkleuren en selectief gebruik van materialen.
De achtertuin biedt ruimte om te zitten in de (avond)zon en gezamenlijk te eten met familie en vrienden. Deze plekken worden gemarkeerd door klinkerbestrating, welke gelegd is in de patroon van een tapijt. Hierdoor wordt het knusse van de woonkamer verbonden met de tuin. Ook het pad naar de voordeur bestaat uit een klinkerbestrating. Hiermee wordt mooi aangesloten op de klasieke uitstraling van de woning en haar gevelstenen. Verder is gekozen voor een moderner zachtgrijs natuursteen. 
Tijdens het ontwerp is rekening gehouden met de wind. De tuin is opgedeeld in verschillende plekken, door diverse plantvakken en een verticale begroeide plukwand, waardoor aangenaam op het terras kan worden gegeten uit de wind. 
De beplanting in de tuin is geselecteerd op zowel zijn sierwaarde als zijn eetbaarheid. Daarnaast zijn enkele bestaande planten behouden of verplaatst. De verticale plukwand nabij de keuken staat vol kruiden en fruitsoorten zorgt voor interactie tussen de eettafel en de tuin. 
De voortuin vormt vooral het aanzicht van het huis vanaf de straat en is daarom sierlijk ingericht, met een praktische ruimte voor de fiets bij de voordeur. 

Voor deze opdrachtgever is een ontwerp, een beplantingsplan, uitvoeringstekening en globale kostenraming opgesteld.

 

 

Copyright Statement 2019